je bent echt niet alleen met je probleemmeteten.nl

je bent echt niet alleen met je probleemmeteten.nl

Dit blog gaat over alles wat te maken heeft met 'raar' eten. Dus, snaai je de hele dag, moet je perse 's avonds nog een hele zak chips, iedere avond, of eet je stiekem, dan is dit jouw blog!

Kijk maar eens op de site
www.probleemmeteten.nl

Je kunt contact opnemen via info@probleemmeteten.nl

We zitten in Beuningen, bij Nijmegen

eetverslaafd?

leuke info!Posted by Anita 23 Jun, 2018 12:02

Ben jij verslaafd aan eten? Ontdek het hier!

Voor veel mensen in de westerse samenleving is voedsel hun beste vriend en tegelijkertijd hun ergste vijand. Misschien geldt dit ook voor jou. Je weet dat je beter niet kunt toegeven aan de drang om je vol te proppen, maar soms lijkt de neiging hiertoe onbedwingbaar. Heb je dan gebrek aan discipline of ben je eerder verslaafd aan eten?

Er zijn verschillende veelvoorkomende symptomen waaraan je voedselverslaving kunt herkennen:

- Je eet veel meer dan je van plan was

Zolang je in staat bent om ongezond voedsel met mate te eten, is er niet veel om je zorgen over te maken. Maar als je verslaafd bent aan eten, is het gewoon niet mogelijk om met mate te eten. Een stukje chocola eten verandert al snel in het naar binnen werken van de hele reep. Dit ‘alles of niets’ principe zie je heel vaak bij verslaafde mensen. Een alcoholist bijvoorbeeld drinkt nooit met mate!

- Je eet door totdat je je extreem ‘vol’ voelt

Als je als eetverslaafde toegeeft aan je neiging om te eten, kan het ontaarden in een eetbui: je eet en eet maar door, ook (lang) nadat je eigenlijk al vol zit. Als je dan eindelijk stopt met eten omdat je echt niks meer op kunt, voel je pas goed hoeveel je hebt gegeten: je zit letterlijk propvol.

- Je voelt je achteraf schuldig, maar toch doe je het snel weer

Nadat je je propvol hebt gegeten met ongezond voedsel, krijg je vaak een heel naar gevoel van schuld en schaamte, je voelt je zwak en ongedisciplineerd en twijfelt aan je wilskracht. Een niet-verslaafde kijkt wel uit voordat ze zoiets weer doet, maar een eetverslaafde doet het meestal snel weer, en dat steeds weer.

- Je verzint excuses in je hoofd

Als eetverslaafde word je steeds heen en weer geslingerd tussen twee krachten in je hoofd. Je logische verstandige ik maakt allerlei goede voornemens zoals bijvoorbeeld ‘Ik mag alleen ongezond voedsel eten op zondag’. Je verslaafde ik verlangt echter naar een patatje met op dinsdag. Dat verlangen is uitermate sterk dus gaat je verslaafde ik allerlei excuses verzinnen om je logische verstandige ik te overtuigen dat het toch echt een goed idee is om dat patatje met vandaag nog te eten en niet zondag! Helaas wint vaak je verslaafde ik, omdat die drang aanwezig blijft totdat hij (tijdelijk) is bevredigd.

- Pogingen om regels na te leven die je jezelf oplegt mislukken steeds weer

Mensen die moeite hebben met zelfbeheersing proberen vaak voor zichzelf regels op te stellen, bijvoorbeeld ‘Ik eet maar één koekje per dag bij de koffie’. Hoe hard eetverslaafden ook proberen om zich aan hun eigen regels te houden, pogingen hiertoe mislukken vrijwel altijd.

- Je wil niet dat andere mensen je zoveel ongezond voedsel zien eten en verbergt deze gewoonte voor ze

Wanneer je regelmatig porties ongezond voedsel naar binnen propt en pogingen om te ‘verbeteren’ herhaaldelijk zijn mislukt, ga je je daarvoor schamen. Het is niet fijn als anderen, en vooral je geliefden, zien hoe ‘zwak’ je bent en welke ‘slechte’ dingen je jezelf aandoet. Als gevolg daarvan verberg je je ongezonde eetverslaving liever en (over)eet je bij voorkeur alleen.

- Je bent niet in staat om ermee te stoppen, zelfs niet als je merkt dat je je fysieke gezondheid ermee schaadt

Het zal niemand verbazen dat het herhaaldelijk consumeren van veel ongezond voedsel slecht is voor de gezondheid. Niet alleen neemt je gewicht toe, maar ook kan het leiden tot vermoeidheid, acne, een slecht gebit, een vieze adem, enzovoort. Als je ondanks deze problemen nóg jaren zo doorgaat, dan kan het zelfs leiden tot obesitas, diabetes type 2, hartziekte, Alzheimer en sommige soorten kanker. Dat zou een afschrikwekkend rijtje moeten zijn, maar het weerhoudt veel mensen toch niet van het eten van ongezond voedsel.

Wanneer je daadwerkelijk ziek bent geworden door het jarenlang misbruiken van voedsel en er dan tóch niet mee kan stoppen, kan je eigenlijk wel spreken van een eetverslaving. Je doet er verstandig aan om dit te bespreken met je huisarts. Niks is onmogelijk, ook jij kan van je eetverslaving afkomen door bezig te gaan met gezond en koolhydraatarm eten. Geloof in jezelf!  • Comments(0)//contact.probleemmeteten.nl/#post24