je bent echt niet alleen met je probleemmeteten.nl

je bent echt niet alleen met je probleemmeteten.nl

Dit blog gaat over alles wat te maken heeft met 'raar' eten. Dus, snaai je de hele dag, moet je perse 's avonds nog een hele zak chips, iedere avond, of eet je stiekem, dan is dit jouw blog!

Kijk maar eens op de site
www.probleemmeteten.nl

Je kunt contact opnemen via info@probleemmeteten.nl

We zitten in Beuningen, bij Nijmegen

orthorexia

leuke info!Posted by Anita 15 Jun, 2017 15:09

Van Jasper Alblas kregen we onderstaand artikel over orthorexia. Misschien is het wel heel herkenbaar?

Kijk ook eens op www.jasperalblas.nl voor heel veel heel handige en goeie info!

Met dank in ieder geval voor dit interessante artikel!

Orthorexia, wat is het en hoe kom je ervan af?

Orthorexia is een ongezonde obsessie voor gezond eten. Mensen met deze aandoening zijn niet meer op een gezonde manier bezig met gezonde voedingskeuzes. Ze zijn er vrijwel ieder moment van de dag mee bezig en vermijden voeding waarvan zij denken dat het ongezond is. Hierdoor vallen ze af en komen ze in een sociaal isolement. Ben of ken jij iemand die hier last van heeft? In dit artikel lees je er meer over.

Mensen met orthorexia maken zich extreme zorgen over de klachten die ze zouden kunnen krijgen van ongezond eten. Ze vermijden steeds meer voeding omdat ze bang zijn voor bijvoorbeeld allergieën of verteringsproblemen. Hierdoor verliezen ze gewicht en hebben ze steeds minderen contact met anderen.

Ongezond afvallen

Soms eten mensen met orthorexia slechts tien soorten voedsel. Ze nemen daarentegen steeds meer voedingssupplementen en probiotica in. Ze kunnen ook bang zijn dat de technieken die zijn gebruikt om het voedsel te bereiden, ongezond zijn. Denk aan het wassen van sla of het steriliseren van messen. Doordat ze te weinig voeding of voedingsstoffen binnenkrijgen, vallen ze af. Soms net zoveel als mensen met anorexia.

Sociaal isolement

De obsessie voor gezond eten belemmert mensen met orthorexia in hun dagelijks leven. Ze voelen zich alleen tevreden als ze in hun ogen gezond hebben gegeten. Hebben ze iets ‘verkeerds’ gegeten, dan voelen ze zich schuldig. Ze denken veel na over eten, plannen hun maaltijden altijd vooruit en zijn kritisch over anderen die in hun ogen ongezond eten. Ze kunnen bang zijn dat ze in een restaurant niet ‘gezond’ kunnen eten, vermijden maaltijden die door anderen zijn klaargemaakt en verwijderen zich van familie en vrienden met andere eetgewoonten. Zo kunnen ze vereenzamen. In extreme gevallen kunnen ze last krijgen van angsten en paniekaanvallen.

Hoe kom je ervan af?

Orthorexia is een serieuze aandoening, waarbij je psychische hulp nodig hebt. Ga dus naar je huisarts als je je herkent in bovenstaande symptomen. Dan kan hij of zij je doorverwijzen en kun je de hulp krijgen die je nodig hebt om weer op een gezonde manier gezonde voedingskeuze te maken.  • Comments(0)//contact.probleemmeteten.nl/#post18